PBII Robert Czech

Wieża widokowa na górze Kiczera, Puławy

Partager

PBII Robert Czech

Nazwa projektu: Wieża widokowa na szczycie góry „Kiczera”
Biuro projektowe: Projektowanie budowlane i inżynierskie Robert Czech
Projektant: Robert Czech, Piotr Bilo
Lokalizacja: Puławy, góra Kiczera 638 m n.p.m.

Opis projektu

Wieża widokowa o kształcie klepsydry (hiperboloida jednopowłokowa, ang.: one-sheet hyperboloid) o wysokości: 34,0m projektowana na rzucie foremnego sześciokąta o boku ok. 7,0m, powierzchnia zabudowy: 126,75 . Posadowienie wieży na płycie fundamentowej. Konstrukcja główna w formie siatki krzyżujących się 12-stu słupów z drewna klejonego wpisanych w płaszczyznę hiperboloidy, zwieńczonych belkami (drewno klejone). Słupy o długości ok. 32m, podstawy słupów rozłożone na dwóch okręgach (6+6, co 60°) o średnicach odpowiednio: 11,8m i 13,4m. Trzon wieży stanowi ośmioboczny przeszklony szyb dźwigu osobowego z rur stalowych o średnicy 159mm ze stężeniami z rur stalowych średnicy 60,3mm. Wokół szybu schody stalowe wachlarzowe o szer. 130cm, wys. stopnia 16,5cm, ze spocznikiem co 14 stopni. Wieża wyposażona w 3 tarasy widokowe na wys.: +8,96m, +22,40m, +26,56m o konstrukcji rusztu z belek stalowych o przekroju prostokątnym. Każdy taras stanowi sztywną tarczę stabilizującą słupy drewniane. Najwyższy taras jest zadaszony (drewniana więźba dachowa) i osłonięty panelami ze szkła. Więźba dachowa w postaci 6-ściu dźwigarów kratowych opartych na belkach drewnianych wieńczących słupy główne oraz na trzonie stalowym. Pomiędzy dźwigarami krokwie w rozstawie 80cm.

Oprogramowanie użyte przy projekcie:

Advance Design, IDEA StatiCa

Szczegóły związane z Advance Design

„Advance Design sprawił że modelowanie i wymiarowanie konstrukcji w ogóle było możliwe.”

Oryginalna i nieprzeciętna geometria obiektu od początku była atutem i wyzwaniem. Wpasowanie tarasów widokowych w przestrzennie ułożone słupy z drewna klejonego oraz realistyczne odzwierciedlenie lokalizacji elementów w przestrzeni (w tym uwzględnienie dodatkowych mimośrodów) i połączenie ich pomiędzy sobą, sprawiło że projekt z każdym krokiem stawał się coraz dokładniejszy.

Wyzwania projektowe

Pierwotnie wewnętrzny trzon wieży składał się z 6 słupów zlokalizowanych w wierzchołkach sześciokąta foremnego. Niestety trudności z wpasowaniem i montażem windy sprawiły, że zdecydowano na zmianę geometrii szybu wewnętrznego. Wprowadzono szyb składający się z 8 słupów, o czterech bokach dłuższych i czterech krótszych, opisanych na okręgu. Pozornie niewielka zmiana koncepcyjna niosła za sobą poważną ingerencję w model: wprowadzenie nowych stężeń i przewiązek, konieczność modyfikacji okładzin, nowy rozkład obciążenia wiatrem, zmiana oparcia tarasów widokowych i więźby dachowej, zmiana mocowania schodów i spoczników. Zakres prac rewizyjnych był znaczący. Dzięki narzędziom obecnym w Advance Design (polecenia CAD, możliwość łatwego importu geometrii przez pliki *.dxf, łatwą generację okładzin pomiędzy elementami i automatyczny generator obciążeń klimatycznych) wprowadzenie rewizji do modelu nie wymagało wielu godzin pracy i co najważniejsze nie było konieczności tworzenia modelu od podstaw kolejny raz.

treści powiązane

B3K – Biuro Konstrukcyjne Karol Kaczmarek

Budynek mieszkalny wielorodzinny z garażem podziemnym, Kraków

GKC Architecture and Design

How a BIM Process Update Impacted more than Productivity and Efficiency. Discover how Graitec helped GKC Architecture & Design implement,…

Share and share alike

How Graitec and cloud-based Autodesk software have transformed the design culture at BIM3

Witamy na stronie GRAITEC!

Za chwilę zostaniesz przekierowany na stronę polską. Jeśli chcesz kontynuować, kliknij na poniższy przycisk:

KONTUNUUJ NA POLSKIEJ STRONIE

Aby zmienić kraj/język, wybierz poniżej: